Търсене в сайта


Последни актуализации

Архиви
Декември 2019 (154)
Ноември 2019 (180)
Октомври 2019 (151)
Септември 2019 (42)
Август 2019 (62)
Юли 2019 (199)

Информация
  • Видин, пл. "Бдинци" №1,
  • тел. 600782
  • факс 600791
  • дан. № 4050001011
  • БУЛСТАТ 000159747
решение по НАХД № 636-2011

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 375

гр. Видин, 24.06.2011 година

В   ИМЕТО   НА    НАРОДА

 

            ВИДИНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД - ШЕСТИ СЪСТАВ,  в открито съдебно заседание на девети юни две хиляди и единадесета година  в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ  - АНЕЛИЯ РАШЕВА 

 

и при участието на секретаря Е.Н., като разгледа докладваното от съдията Рашева НАХД №636 по описа за 2011 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл. 375 и следващите от НПК.

РП-Видин е внесла постановление, с което се предлага да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание обвиняемия М.М.К., роден на ***г***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен,  неосъждан, с ЕГН **********, по отношение на когото е приключило досъдебното производство за това, че на 30.01.2011г. около 03.00 часа, на четвъртокласен път от с.Гомотарци, обл.Видин към с.Неговановци, обл.Видин, на около 100 м. От „Помпена станция” на с.Гомотарци, в пияно състояние и при управление на МПС, лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН **** ВН, собственост на М.Р.С. с ЕГН ********** ***, при движение от с.Гомотарци посока към „Помпена станция” с.с., в нарушение на правилата за движение, установени в ЗДвП, а именно: чл.5, ал.1, т.1-при управление на МПС, лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН **** ВН, с поведението си-проявена самоувереност и закъсняла реакция, е поставил в опасност живота и здравето на М.Е.А. с ЕГН ********** ***, пътник в автомобила и седяща на предната дясна седалка / до водача/; на чл.20, ал.1 и ал.2- при управление на МПС, лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН **** ВН, не е контролирал управляваният автомобил, не е съобразил скоростта на движение на същия със състоянието на пътя, с конкретните атмосферни условия, за да бъде в състояние да спре пред всяко видимо препятствие, не е намалил скоростта на автомобила и не е спрял при възникналата опасност на пътя-наличие на „У”-образно нерегулирано кръстовище, като губи управлението  над превозното средство, излиза от пътното платно и се блъска в бетонен камък, разположен в страни от пътя, с което по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на М.Е.А. с ЕГН ********** *** изразяваща се в трайно затруднение движението на ляв долен крайник, вследствие счупване на лява бедрена кост в средната й трета с разместване на костните краища, след което избягал от местопрестъплението - престъпление по чл.343, ал.3, предл.1-во и предл.последно, б.”А”, предл.1-во врс.чл.343, ал.1, б.”Б”, врс.чл.342, ал.1 от НК, във врс.чл.5, ал.1, т.1 и чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП.

            Обвиняемият се признава за виновен, дава обяснения пред съда, като заявява, че съжалява за извършеното от него деяние и моли съда да му наложи минимално наказание.

            РП-Видин – редовно призовани, не се явяват.

            Съдът, като обсъди събраните  доказателства, по отделно и в тяхната съвкупност и съобразно с чл. 14 от НПК, приема за установена следната фактическа обстановка:

Безспорно е установено, че на 29.01.2011г. вечерта компания, в която бил и обвиняемия К., след употреба на алкохол решили да отидат на дискотека в с.Гомотарци.Тримата-К., брат му-свид.К.К. и свид.С. тръгнали с лекия автомобил на свид.С., марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН 0752 ВН.Преди това отишли в с.Антимово, откъдето взели и свид.М. и свид.А..След като консумирали алкохол в дискотеката в с.Гомотарци, решили да си тръгнат и напуснали заведението, като обв.К. се качил на шофьорското място, а заедно с него в автомобила се качили и свид.В., свид.С., свид.М. и свид.А..К. потеглил с автомобила и тръгнал по четвъртокласния път от с.Гомотарци за с.Неговановци.На около 100 м от помпената станция на с.Гомотарци, обв.К. не успял да направи завой, натиснал спирачките, но изгубил контрол над автомобила и същият излязъл от пътя и се ударил в един бетонен камък.След удара свид.В. слязъл първи от автомобила и помогнал на свид.М. и свид.А. да излязат.След него слязъл и обв.К., а после и свид.С..След като слязъл от автомобила К. чул свид.А. да крещи и да казва, че не усеща крака си, при което същият с помощта на свид.В.  я повдигнали и установили, че същата е контузена.Веднага уведомил по телефона брат си- свид.К., който дошъл на място, качил свид.А. в автомобила си и я закарал в ЦСМП-Видин.

От извършената по делото химическа експертиза е видно, че обв.К. е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си 0.97 на хиляда.

От извършената по делото съдебно-медицинска експертиза  е видно, че в следствие настъпилото ПТП е причинена средна телесна повреда на свид.А., изразяваща се в трайно затруднение движението на ляв долен крайник, поради счупване на лява бедрена кост в средната й трета с разместване на костните краища.

От заключението на изготвената автотехническа експертиза е установено, че причина за настъпилото ПТП са притъпените реакции на водача на автомобила-обв.К., който е шофирал с несъобразена  скорост и въпреки, че е имал възможност, не е предотвратил ПТП-то с аварийно спиране.

Обв.К. към момента е с чисто съдебно минало, по отношение на него не е прилаган чл. 78а от НК, а от деянието няма настъпили съставомерни вреди, които да подлежат на възстановяване – установено от свидетелство за съдимост, справка за криминална проявеност.

Описаната фактическа обстановка се подкрепя от обясненията на обвиняемия, разпитаните в производството свидетели, докладни записки, протокол за разпит пред съдия, свидетелство за съдимост и други.

            С оглед изложеното,          съдът достигна до следните правни изводи:

Налице са основания за приложение на чл. 78а от НК по отношение на обвиняемия К. за извършеното от него деяние по чл.343, ал.3, предл.1-во и предл.последно, б.”А”, предл.1-во врс.чл.343, ал.1, б.”Б”, врс.чл.342, ал.1 от НК, във врс.чл.5, ал.1, т.1 и чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП– същият не е осъждан,  за престъплението се предвижда наказание “лишаване от свобода” до пет години, деянието е при форма на вината непрепазливост, по отношение на обвиняемия не е прилаган чл. 78а от НК,  няма причинени с деянието съставомерни вреди, които да подлежат на възстановяване.

            Ето защо съдът намира, че са налице всички предпоставки за приложението на чл. 78а от НК, а с оглед данните за материалното положение на обвиняемия, а именно, че същият е регистриран като безработно лице – че следва да наложи наказанието в минимален размер. Съдът намира, че с така наложеното наказание ще постигне целите както на генералната, така и на специалната превенция.

            На основание чл.78а, ал.4 от НК обв.К. следва да бъде лишен от правото да управлява МПС за срок от една година.При определянето на това наказание, Съдът взе в предвид обстоятелството, че при извършване на деянието, водача на МПС-то е бил в пияно състояние, поради което не е могъл да овладее автомобила и в следствие на това са настъпили сериозни последици за здравето на свид.А., поради което налагането на наказанието в този му размер ще постигне целите както на генералната, така и на специалната превенция.

            Водим от изложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА М.М.К., роден на ***г***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен,  неосъждан, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 30.01.2011г. около 03.00 часа, на четвъртокласен път от с.Гомотарци, обл.Видин към с.Неговановци, обл.Видин, на около 100 м. От „Помпена станция” на с.Гомотарци, в пияно състояние и при управление на МПС, лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН **** ВН, собственост на М.Р.С. с ЕГН ********** ***, при движение от с.Гомотарци посока към „Помпена станция” с.с., в нарушение на правилата за движение, установени в ЗДвП, а именно: чл.5, ал.1, т.1-при управление на МПС, лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН **** ВН, с поведението си-проявена самоувереност и закъсняла реакция, е поставил в опасност живота и здравето на М.Е.А. с ЕГН ********** ***, пътник в автомобила и седяща на предната дясна седалка / до водача/; на чл.20, ал.1 и ал.2- при управление на МПС, лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „190 Д” с ДК№ВН **** ВН, не е контролирал управляваният автомобил, не е съобразил скоростта на движение на същия със състоянието на пътя, с конкретните атмосферни условия, за да бъде в състояние да спре пред всяко видимо препятствие, не е намалил скоростта на автомобила и не е спрял при възникналата опасност на пътя-наличие на „У”-образно нерегулирано кръстовище, като губи управлението  над превозното средство, излиза от пътното платно и се блъска в бетонен камък, разположен в страни от пътя, с което по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на М.Е.А. с ЕГН ********** *** изразяваща се в трайно затруднение движението на ляв долен крайник, вследствие счупване на лява бедрена кост в средната й трета с разместване на костните краища, след което избягал от местопрестъплението - престъпление по чл.343, ал.3, предл.1-во и предл.последно, б.”А”, предл.1-во врс.чл.343, ал.1, б.”Б”, врс.чл.342, ал.1 от НК, във врс.чл.5, ал.1, т.1 и чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП.

            ОСВОБОЖДАВА М.М.К. с ЕГН **********, от наказателна отговорност на основание чл. 78а от НК и му налага административно наказание-глоба в размер на 1000 / хиляда / лева.

            НА осн.чл.78А , ал.4 от НК лишава М.М.К. с ЕГН **********, от правото да упрлавлява МПС за срок от 1 / една / година, считано от датата на отнема на свидетелството за управление на лек автомобил.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок, считано от днес за обвиняемия, а за РП-Видин от датата на връчване на съобщението, пред Видинския Окръжен съд.(

РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

                                                                                              /Ан.Рашева/

Версия за печат
Свързани страници