Търсене в сайта


Последни актуализации

Архиви
Декември 2019 (154)
Ноември 2019 (180)
Октомври 2019 (151)
Септември 2019 (42)
Август 2019 (62)
Юли 2019 (199)

Информация
  • Видин, пл. "Бдинци" №1,
  • тел. 600782
  • факс 600791
  • дан. № 4050001011
  • БУЛСТАТ 000159747
решение по АНД № 1452-2014

                            Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е        

 

 

гр.Видин, 11.02.2015г.                            

 

 

   в името на народа    

 

 

ВИДИНСКИЯТ   РАЙОНЕН   СЪД,   НАКАЗАТЕЛНО   ОТДЕЛЕНИЕ,   В   СЪДЕБНОТО   ЗАСЕДАНИЕ   НА   ДВАДЕСЕТ   И   ОСМИ   ЯНУАРИ   ПРЕЗ   ДВЕ   ХИЛЯДИ   И   ПЕТНАДЕСЕТА   ГОДИНА   В   СЪСТАВ:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:   П.  П.

                                   СЪДЕБНИ   ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                        ЧЛЕНОВЕ:

ПРИ   СЕКРЕТАРЯ:   М.В.,     И   В   ПРИСЪСТВИЕТО

НА   ПРОКУРОРА:                             ИЗСЛУША   ДОКЛАДВАНОТО

ОТ   СЪДИЯТА:   ПЛ.П.,              А.Н.Д.№ 1452   ПО   ОПИСА   ЗА   2014 ГОД.,                                          ВЗЕ   ПРЕДВИД   СЛЕДНОТО:                                       

 

 

            Делото е образувано по постановление на Районна прокуратура – гр.В. за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл.78-А от НК на Б.В. *** с Л.П.№ за извършено от него престъпление по чл.343, ал.1, б.”Б” във вр.с чл.342, ал.1 от НК и във вр.с чл.20 от ЗДП.

            Видинската районна прокуратура не е взела становище в съдебното заседание.

            Уличеният В. е дал обяснения, признал се е за виновен, не е отрекъл авторството на деянието и е потвърдил фактите по обвинението.

            От събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

На 29.07.2014г. от 14,00ч. до 22,00ч. свидетелят Ангелов заедно с колегата си В.Ванков са били на работа като полицейски патрул пост 125 и са изпълнявали задълженията си в района на с.Новоселци, обл.В. в близост до варов възел „В.”. Около 15,42ч. двамата са получили сигнал от ОДЧ към ОД на МВР – В. за възникнало ПТП в района на главната улица на с.Новоселци в близост до центъра на селото. Двамата полицаи пристигнали веднага на мястото и установили лек автомобил със сръбска регистрация марка и модел „Рено 4”, който бил на тротоара в насрещното движение до дом № 88. А. и В. констатирали самоличността на водача на автомобила, а именно сръбския гражданин уличения Б.В.. Той е пътувал от гр.Зайчар към гр.В. и на влизане в с.Новоселци пред него имало бавно движещ се автомобил. Решавайки да го изпревари уличеният предприел маневра и в този момент срещу него се появил велосипедист и движещо се към тротоара дете. С цел да избегне удара с велосипедиста и детето уличеният завил на ляво в насрещната лента за движение, но изгубил контрол над управлението на автомобила и се качил на тротоара, където блъснал пострадалата свидетелка Георгиева и двете й сестри Ивана и Симона, които си играели там. В следствие на възникналото ПТП на лекия автомобил са причинени незначителни деформации в предната лява част, пострадалите деца са били транспортирани в ЦСМП-В. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза на свид.Георгиева е причинена средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение движението на горен ляв крайник. Съгласно заключението на съдебно-автотехническата експертиза водача на въпросното МПС В. се е движел със скорост около 48 км./ч. и причина за възникналото ПТП е избраната несъобразена скорост за движение от лицето, което е имало техническа възможност да предотврати настъпването на произшествието.

Тази фактическа обстановка се доказва по категоричен и безспорен начин от събраните в наказателното производство писмени и гласни доказателства към Постановлението на Районна прокуратура – гр.В. № 02087/2014 от 17.12.2014г. по досъдебно производство № 139/2014 на ОД МВР–Видин: протокол за оглед на местопроизшествие, фотоалбум, АУАН № 14-0953-681/29.07.2014г., НП № 14-0953-681/29.07.2014г., талон за медицинско изследване, амбулаторен лист, лист за преглед на пациент в спешно отделение, автотехническа експертиза, съдебно-медицинска експертиза, епикриза, докладна записка, справка за съдимост и карта за обвиняемо лице, показанията на свидетелите К.Г., М.Г., И.Георгиева, С.Г., А. и В., както и обясненията на уличения В., между които няма противоречия, допълват се и си кореспондират, за което съдът ги възприема и кредитира относно това, което той е възприел за несъмнено установено и безспорно доказано.

            От така установеното съдът приема, че уличената е осъществила състава на престъплението по чл.343, ал.1, б.”Б” във вр.с чл.342, ал.1 от НК и във вр.с чл.20, ал.2 от ЗДП, както от обективна, така и от субективна страна. От обективна страна той на 29.07.2014г. в с.Н., обл.В., ул.”П.”, пред дом №  при управление на МПС л.а.”Рено 4” с ДК№ е нарушил правилата за движение по ЗДП като се е движел със скорост не съобразена със състоянието на пътя и превозното средство, с характера и интензивността на движението и по непредпазливост причинил на Маглена Георгиева от с.Новоселци с ЕГН ********** средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движението на горен ляв крайник. От субективна страна той е сторил това при форма на вината непредпазливост. Уличеният не е предвиждал настъпването на обществено-опасните последици, но е бил длъжен и могъл да ги предвиди. За формата на вината се прави извод от конкретното поведение на извършителя, което обективира и неговото субективно, вътрешно отношение към деянието. За описаното престъпление е предвидена наказателна отговорност лишаване от свобода за срок до три години или пробация. На лице са условията на чл.78-А, ал.1 от НК. Тази норма не е прилагана преди спрямо уличения. Последния не е осъждан. Същия следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание. При индивидуализацията на наказанието съгласно разпоредбата на чл.54 от НК и за изпълнение на целите на нормата по чл.36 от НК съдът има предвид смекчаващи отговорността обстоятелства. Валовеч не разкрива висока степен на обществена опасност на дееца, стореното не разкрива висока степен на обществена опасност на деянието. Престъплението е за първи път. Уличеният не се отклонява от органите на съдебната власт и от наказателния процес, признава се за виновен и съдейства за изясняване на обективната истина.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК съдът

 

Р     Е     Ш     И   :

 

            Признава Б.В. *** с Л.П.№ 0901950750011 за виновен в това, че на 29.07.2014г. в с.Новоселци, обл.Видин, ул.”Първа”, пред дом № 88 при управление на МПС л.а.”Рено 4” с ДК№ е нарушил правилата за движение по ЗДП, като се е движел със скорост не съобразена със състоянието на пътя и превозното средство, с характера и интензивността на движението, и по непредпазливост причинил на М. К. Г. от с.Н., обл.В. с ЕГН ********** средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движението на горен ляв крайник - престъпление по чл.343, ал.1, б.”Б” във вр.с чл.342, ал.1 от НК и във вр.с чл.20, ал.2 от ЗДП, за което и на основание чл.78-А от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000лв./хиляда лева/.

            Осъжда Б. Валовеч да заплати на държавата по сметка на ОД на МВР – В. сумата 275лв./двеста седемдесет и пет лева/, изразходвана за изготвяне на експертизи и вещи лица.

            Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред видинския окръжен съд в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Версия за печат
Свързани страници